EdAider logo

Enköpings kommun utökar samarbetet med EdAider – utbildar 1600 medarbetare i AI

John Sundström
John Sundström

Enköpings grundskolor var tidigt ute med AI-utbildningar för lärare, elever och vårdnadshavare. Nu väljer kommunen att förlänga samarbetet med EdAider ytterligare ett år och samtidigt utöka satsningen till totalt 1600 medarbetare – från förskola till vuxenutbildning.

Sofie Friberg, Verksamhetschef Grundskola, ser ett stort värde i att samlas kring en gemensam utbildningssatsning inom AI.

  • X
  • Facebook
  • LinkedIn

Hej Sofie! Enköpings grundskolor har nyligen valt att förnya sin licens hos EdAider med ytterligare ett år. Vad låg bakom detta beslut?

Enköpings grundskolor var bland de första kommunerna att börja arbeta med EdAider och deras utbildningar för elever, pedagoger och vårdnadshavare. Beslutet att förnya vår licens grundar sig på flera viktiga faktorer. För det första går utvecklingen inom AI och utbildning otroligt snabbt, och vi ser att EdAider ständigt utvecklar och tillhandahåller nytt och relevant material. Detta är avgörande för att vi ska kunna hålla oss uppdaterade och erbjuda våra elever och pedagoger den bästa möjliga utbildningen.

Dessutom upplever vi att EdAider lyssnar noggrant på våra synpunkter och anpassar sina tjänster därefter. Denna lyhördhet och flexibilitet gör att vi känner oss trygga i att fortsätta vårt samarbete.

Ungefär hur många medarbetare kommer nu att omfattas av utbildningssatsningen i hela kommunen?

När förskolan och gymnasiet nu kliver på kommer utbildningen riktas till ca 1600 medarbetare.

Hur ser du på värdet av att flera verksamhetsområden nu samlas kring en gemensam utbildningssatsning inom AI?

Jag ser ett stort värde i att förskolan, gymnasiet och vuxenutbildningen nu ansluter till EdAider och samlas kring en gemensam utbildningssatsning inom AI. Genom att integrera AI-utbildning över olika verksamhetsområden skapar vi en sammanhängande lärandeupplevelse för alla elever, oavsett ålder eller utbildningsnivå. Det främjar likvärdighet och säkerställer bland annat att alla elever, inte bara de resursstarka, får tillgång till de kunskaper och färdigheter som är nödvändiga för att navigera och dra nytta av den snabbt utvecklande AI-teknologin.

Vilka effekter hoppas du att den fortsatta satsningen på AI-utbildning kommer att få på det dagliga arbetet för skolpersonalen?

Jag hoppas att den fortsatta satsningen på AI-utbildning kommer att ha flera positiva effekter. För det första kan AI-verktyg hjälpa till att effektivisera administrativa uppgifter, vilket frigör tid för lärare att fokusera på undervisning och individuellt elevstöd.

För det andra kan AI användas för att skapa mer individuella lärandeupplevelser, där lärare får stöd i att identifiera och möta varje elevs unika behov och styrkor.

Slutligen kan AI bidra till att förbättra datadrivet beslutsfattande, vilket ger skolpersonalen bättre insikter och verktyg för att kontinuerligt förbättra undervisningsmetoder och elevresultat.

Hur ser du på balansen mellan att vara nyfiken och utforskande kring AI samtidigt som skolorna behöver ha ett tydligt och ansvarsfullt förhållningssätt?

Balansen mellan att vara nyfiken och utforskande kring AI och att ha ett tydligt och ansvarsfullt förhållningssätt är avgörande. Nyfikenhet och utforskande är viktiga delar för att driva innovation och upptäcka nya möjligheter som AI kan erbjuda inom utbildning.

Samtidigt måste vi vara medvetna om de etiska och säkerhetsmässiga aspekterna av AI-användning. Detta är något vi ständigt behöver diskutera och ansvara för att lära ut. Vi vet att eleverna redan i hög grad använder AI idag och att denna teknologi kommer att forma och förändra arbetsmarknaden i framtiden. Därför är det vår skyldighet att utforska, ta vara på och lära oss hantera AI på ett ansvarsfullt sätt.

Vill du veta mer om EdAiders AI-utbildningar?

Vill du utbilda din skolas eller kommuns lärare i AI? Då kan EdAiders AI-utbildningar vara ett alternativ även för er.


Följ vårt nyhetsbrev!

EdAiders nyhetsbrev håller dig uppdaterad om nya webbinarier, poddavsnitt och tips på intressant läsning – direkt i din inkorg.